Een paar mooie dagen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Malou Janssen - WaarBenJij.nu Een paar mooie dagen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Malou Janssen - WaarBenJij.nu

Een paar mooie dagen

Door: Malou

Blijf op de hoogte en volg Malou

26 Januari 2009 | Suriname, Paramaribo

De afgelopen dagen heb ik vol besteed aan de kinderen van Claudia A. Maandag had ik ballonnen meegenomen, dus dat was feest! Het is zo mooi om te zien waar je zo'n kind blij mee kunt maken. Dinsdag had ik kleurboeken en stiften gekocht en meegenomen en ik ben met goeie moed naar de Stichting gefietst. Het kostte wat moeite, maar uiteindelijk zat elk kind braaf te kleuren zonder dat ze elkaar een mep gaven. Ik kreeg zelfs alle mooie kunstwerken mee naar huis! Het wordt aan de andere kant ook moeilijker om er te komen. Ik vind het geweldig, maar het idee dat ik straks afscheid moet gaan nemen van deze kanjers valt me nu al zwaar. Het jongetje van de foto is een van de kinderen met wie ik veel heb. De eerste dag viel hij al op door zijn afwijkende oogjes en grappige gedrag. Hij plukte laatst ook bloemen voor me en heeft ze in mijn haar gestoken (zie foto), het was zo'n lief gezicht! Hij heeft me gevraagd of, voor de tijd dat ik hier ben, zijn tijdelijke mama wil zijn. Dat kwam omdat hij vond dat ik zo lekker rook en omdat hij mijn haren mooi vindt. Zeg dan maar eens nee! Dat is hier trouwens echt een aandachtstrekker, alle kinderen willen het liefst de hele dag voelen, vlechten en trekken aan mijn haar.
Ook andere kinderen hebben een speciaal plekje gekregen bij mij. Gisteren zei een jongetje me dat hij weg wilde uit het tehuis, nog liever dood wilde omdat niemand van hem houdt. Ik probeer hem dan uit te leggen dat ik wel van hem houdt en dat je van meerdere mensen kunt houden, maar dat gaat er nog niet echt in. Hij heeft zijn buien (net als alle andere kinderen). Het ene moment vliegen ze je om je hals, het andere moment zitten ze te mokken en slaan en schoppen de andere kinderen. Ook drie wat oudere kinderen doen mij veel plezier als ik naar ze kijk. Het zijn stuk voor stuk kanjers die overleven op een plek waar het alles behalve kindvriendelijk is. Als ik ooit de kans krijg zou ik ze zo mee willen nemen naar Nederland. Maar ik kan niet eens met zekerheid zeggen of ze dan nog leven. Ik kan de namen van deze kinderen niet noemen, aangezien het vertrouwelijke informatie is dat ze HIV-positief zijn.
Ook goed en leuk nieuws! Ik kan steeds beter fietsen in het verkeer (ze rijden hier links en naar fietsers wordt niet omgekeken), er is een nieuw huisgenootje, ik heb hier al gekookt, ik ben naar de Havana Lounge geweest, heb papa, mama en Jolijn gesproken aan de telefoon en heb het huis een opknapbeurt gegeven.
Afgelopen weekend heb ik het vermoeiend gehad. We zijn alle avonden gaan stappen, wat natuurlijk ook bij het Surinaamse leven hoort. Het uitgaansleven hier is eigenlijk met niets anders te vergelijken. De jongens zijn handtastelijk en dansen heel uitbundig (daar kunnen de Nederlandse jongens nog wat van leren!) en de meisjes dansen nog veel uitbundiger en hebben daarbij ook niet veel om hun lijf zitten. In je bikini naar een club is hier geen uitzondering.
Wat ook erg opvalt, natuurlijk, is de mannelijke aandacht. Ik denk dat ik die in Ecuador (en Nederland) misschien een beetje ga missen, hahaha! Eigenlijk luister ik er hier niet echt meer naar, “pssssst”, “hey poppetje” en “mooie bakra” (bakra betekent dat je een blanke huid hebt). Het blijft grappig!
Ik blijf voorlopig mijn stinkende best doen voor de kinderen, aangezien AIDS hier nog altijd een taboe is. Mensen denken dat je ’t kan krijgen bij aanraking bijvoorbeeld. In dat opzicht is er hier nog een hoop te doen. Bram, die ook bij de Stichting actief is, gaat in Nederland een feest geven en is bezig met spaarrekeningen voor de kinderen.
Van de hockeysticks hoor ik nog niets… Daar ga ik deze week wel even achteraan!
Oja, de straten staan vandaag he-le-maal blank! Fietsen is hier zwemmen geworden.
Kusjes vanuit een nu toch wel regenachtig Paramaribo, lou

• 26 Januari 2009 - 15:54

Sabine:

Lou!
    Ik ben erg trots op je dat je je zo inzet voor die kindjes daar! En wat zien ze er lief uit zeg! Enneee het is maar goed dat je je haar niet heb afgeknipt, haha! Naja chick we spreken elkaar vanavond!!
    Xx Sabine

• 26 Januari 2009 - 15:55

Sabine:

Lou!
    Xx Sabine

• 26 Januari 2009 - 16:46

Gerbrand :

he lou (zo als ik bij iedereen zie hoe je genoemt wordt )
    dat je dit zo met plezier doet doet me goed, voor het eerst een tropice bui meegemaakt , zijn de straten nog steeds zo vol met kuilen en ben je al op de markt geweest,
    ga zo door met het ontdekken van een andere wereld
    gerbrand

• 26 Januari 2009 - 18:41

Katrientje:

Lieve Malou, wat een liefde geef jij aan de kinderen, ontzettend goed werk doe je! Geniet er maar van en maak je geen zorgen over het afscheid, herinneringen neem je overal mee naar toe, dit neemt niemand je meer af!Je ziet er stralend uit! Pas wel goed op jezelf.....! Morgen komt je moeder koffie drinken, gezellig hè?! Nog heel veel plezier en een dikke kus,Bob en Katrientje xxxx

• 26 Januari 2009 - 19:16

Edmée:

Wow. Wat knap van je! Heel veel plezier daar nog!

• 26 Januari 2009 - 20:22

Annet:

ha Malou
    wat goed dat je mij nog last minute hebt toegevoegd aan je maillist,ik had je verhalen niet willen missen,wat een belevenis!! dat pakt niemand je meer af.
    geniet er nog van en ik blijf je volgen hoor!
    liefs uit haarlem ook van michel,floor en lieke.
    xxAnnet

• 27 Januari 2009 - 01:27

Floortje:

Wow Lou, het klinkt alsof je helemaal op je plekje bent daar, super! Als we allebei weer terug zijn in Heemstede, moet je me maar echt alles erover vertellen!!
    Gelukkig zitten onze mama's nu thee te drinken, brownies erbij en ze beginnen nog op ons te lijken!! Heel veel liefs, XXXXX

• 27 Januari 2009 - 11:43

Rosanne:

Weer een mooi verhaal. Vond het heel erg gezellig je gisteren zo lang gesproken te hebben. Natuurlijk niet de perfectste communicatie via skype maar we zijn weer goed up-to-date. Keep us that way!
    Succes met zwemmen en een dikke kus voor jou

• 27 Januari 2009 - 11:55

Ivonne:

lieve lou.wat indrukwekkend weer.ben zooooo supertrots op jou.net thuis van katrien.gezellig natuurlijk.ook daar een lach en traan net zoals nu na het lezen van je prachtige verslag.sterkte met alles.lfs en brasa.mam.

• 27 Januari 2009 - 14:31

Bas:

ppssst,, mooi verhaal hoor! fijne tijd nog bakra! haha x bas

• 28 Januari 2009 - 16:03

Ivonne:

hoop dat je goed voor jezelf zorgt en dat de antibiotica aanslaat.was fijn je te horen,gisteren.hou je taai met alles.totsnel.heel veel liefs.mam.xxxx

• 28 Januari 2009 - 19:28

Suus:

He lieve Malou,

Wat leuk om je verhaal te lezen! Ik wou dat ik er ook nog zat. Ik mis Suriname echt erg! En helemaal als ik die mooie verhalen van jou lees. Je bent echt goed bezig bij Claudia A, top hoor!!

Geniet nog tot 13 feb, en daarna natuurlijk in Ecuador!!

Liefs Suus, je oude huisgenootje

• 28 Januari 2009 - 22:29

Liz:

Hey moppie
    wat ben jij een schat zeg, dat wisten we natuurlijk al maar kreeg echt tranen in mn ogen toen ik dit las! Je bent echt een kanjer! nog veel plezier daar !!
    XXX Liz

• 29 Januari 2009 - 12:23

Eline:

Aaah wat een lieve foto's!
    Ben blij dat je het naar je zin hebt daar en weetje, je gaat ze sowieso heel erg missen omdat je er al mee begonnen bent ;-) maak het dan ook goed af! Doe je wel, toch?!
    Nou Lou, met je lekker kleurtje, veel plezier nog!!!

• 29 Januari 2009 - 14:31

Dick En Joke:

Hoi lieve Malou,
    Wauw, wat ben jij goed bezig daar,het werk past helemaal bij jou! Geniet van alle liefde die je krijgt en geven kan aan deze kinderen,enne...dat afscheid nemen...dat duurt gelukkig voorlopig nog even.We zijn trots op je! Veel liefs van Dick en Joke

• 30 Januari 2009 - 17:09

Oma Puck:

lieve malou
    alles weer van je gelezen.ik ben erg trots op je.heel veel liefs van oma puck.xxx

• 02 Februari 2009 - 09:16

Anita:

Hoi Malou,

Ik lees dat de straten blank staan, misschien kan je dan beter waterfietsen laten overkomen. (grapje) Jammer dat de hockeysticks er nog niet zijn want je hebt er veel werk aan gehad in Nederland, maar dat komt vast wel goed. Geniet nog van 2 weken Suriname en afscheid nemen is nooit leuk maar in Ecuador wordt het vast weer zo mooi. Dikke zoen van Bart en Paula en Willem.
    Liefs Anita xxx

• 02 Februari 2009 - 20:07

Jacqueline:

Lieve Malou. Wat zie je er stralend uit op de foto's. Lijkt mij geweldig wat je daar zo doet, heerlijk dat je met zo weinig dingen veel voor deze kinderen kan betekenen. Geniet van dit geweldige werk. Wacht met spanning op je vervolg verhalen.Liefs Jacq en Hans